Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez cukru, bo zwyczajnie jest uzależnionych od jego smaku. Na pewno jest on nam potrzebny w diecie, ale jedynie w niewielkich ilościach. Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie go zdrowym produktem słodzącym.
Co słodzimy ksylitolem?
Biały cukier pomimo, że jest smaczny, jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Przede wszystkim przyczynia się do powstawania otyłości wielu chorób oraz wywołuje próchnicę. Znacznie lepszy jest ksylitol, który jest o około czterdzieści procent mniej słodki niż cukier. Posiada także znacznie mniejszą kaloryczność i niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane przez osoby na diecie odchudzającej oraz chore na cukrzycę i insulinoodporność. Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, ponieważ można go dodawać do gotowania, pieczenia, smażenia czy do gotowych dań. Świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów, ale można go także wykorzystywać jako produkt do słodzenia kawy i herbaty. Jeżeli interesuje nas ksylitol sprzedaż hurtowa jest prowadzona w hurtowniach ze zdrową żywnością. Możemy go kupić w paczkach kilogramowych, dziesięciokilogramowych lub dwudziestopięciokilogramowych. Przechowuje się go tak samo jak zwykły cukier, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli dostanie się do niego wilgoć, to stanie się mniej sypki. Ksylitol jest naturalny i powstaje z kory brzozy, ale można go także znaleźć w różnych owocach i warzywach. Mogą to być na przykład śliwki, truskawki, maliny, kalafiory czy nawet grzyby.
Obecnie jest on coraz bardziej popularny, ponieważ jest mniej słodki, mniej kaloryczny i przede wszystkim jst zdrowy. Ze względu na no, iż nie ulega fermentacji w jamie ustnej, nie powoduje próchnicy oraz nie przyczynia się do powstawania bakterii, przez co może być stosowany przez dzieci.