Ozonowanie żywności jest nowoczesną oraz skuteczną metodą na szybkie przedłużenie terminu ważności jedzenia oraz wyeliminowanie z niego wszelkich chemicznych dodatków, którą niestety żywność jest naszpikowana. Wiele osób ma wątpliwości, czy rzeczywiście warto zdecydować się na zakup ozonatora do żywności, więc najistotniejszym aspektem będzie fakt, czy ozonowanie jedzenia jest zdrowe.
Zalety ozonowania jedzenia
Proces ozonowania żywności jest coraz powszechniejszą praktyką stosowaną przez dystrybutorów żywności. Znajduje ona zwolenników również poza branżą spożywczą, między innymi w gospodarstwach domowych. Proces ten pozwala na znaczącą poprawę trwałości oraz jakości produktów spożywczych, które są podatne na szybkie psucie się albo gnicie. Co istotne, proces ozonowania mięsa pozwala na wyeliminowanie mikrobów, grzybów, pleśni oraz innych patogenów, które rozmnażają się w jedzeniu. Prawidłowe ozonowanie jedzenia ma wiele korzyści. Proces ozonowania powinien być bowiem przeprowadzony według ściśle ustalonych standardów. Wiele mówi się o ozonowaniu pomieszczeń w kontekście odkażania powierzchni biurowych i mieszkań, a także usuwania przykrych zapachów oraz odczulania w przypadku osób z alergiami. Rzadziej mówi się o tym, że ozon doskonale nadaje się do oczyszczania produktów spożywczych. Stosowanie ozonu daje pewność, że produkty spożywane przez nas oraz przez naszych bliskich są zdrowe.
Zastosowanie ozonu pozwala na zlikwidowanie pestycydów, a co za tym idzie także ryzyka wystąpienia alergii na środki wykorzystywane do nawożenia owoców oraz warzyw. Decydując się na ozonowanie owoców możemy nie tylko przedłużyć ich żywotność, ale jednocześnie wpłynąć na smak. Tyczy się to w szczególności warzyw i owoców, których skórka ma cierpki albo gorzki smak w wyniku stosowania chemii.