Przejdź do treści

Niezastąpiony w zdrowej diecie migdał

Spożywane mogą być samodzielnie, ponieważ stanowią przepyszną i jakże zdrową przekąskę. Używane są również w wielu daniach, zarówno obiadowych, śniadaniowych, oraz w deserach. Migdały, jako jedne z najbardziej znanych i lubianych bakalii, są nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych, potrzebnych w zdrowej diecie każdego człowieka.

Co znajdziemy w migdałach kalifornijskich?

migdały kalifornijskieTe smaczne bakalie posiadają mnóstwo wartości odżywczych, dzięki czemu mają wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Wywierają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, wspierają w walce z cukrzycą i miażdżycą, łagodzą stres i nerwy, podnoszą odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, a także chronią przed nowotworami. Co takiego mają w sobie migdały kalifornijskie? Otóż przede wszystkim tłuszcze (prawie 50 gr w 100 gr migdałów). Jednak nie należy się obawiać, ponieważ w zdecydowanej większości są to tłuszcze nienasycone, które pozytywnie wpływają na układ naczyniowy, obniżają poziom złego cholesterolu, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Migdały kalifornijskie charakteryzują się także dużą zawartością witamin z grupy B, przez co działają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Z kolei bogactwo w witaminę E powoduje, iż przeciwdziałają starzeniu, wspomagają w walce o zdrową skórę, włosy i paznokcie. Migdały pozytywnie wpływają na poziom testosteronu u mężczyzn, poprzez zawartość manganu, magnezu i cynku. U kobiet natomiast są pomocne w walce z objawami zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także zapobiegają wadom płodu w przypadku ciąży, dzięki zawartym w nich kwasie foliowym. Prócz tego regulują metabolizm, wspomagają pamięć i koncentrację, wspierają w walce z trądzikiem.

Te i wiele innych zalet, niesie ze sobą włączenie do codziennej diety migdałów. Najcenniejsze są te w formie nieprzetworzonej. Jednak warto również poeksperymentować i pokusić się o ciekawe rozwiązania, jak np. panierka do mięsa lub ryby z pokruszonych migdałów, czy też wymieszanie zmielonych migdałów z cukrem, tworząc cukier migdałowy do wszelkich wypieków.