Kiedy jest nam gorąco lub intensywnie się pocimy, to odruchowo sięgamy po płyny, którymi ugasimy pragnienie. Jednak warto sięgać po dobre jakościowo napoje, które nam pomogą, a nie zaszkodzą. Najlepsza będzie naturalna woda, ale nie tylko ona.
Kiedy pić lemoniadę?
Na półkach sklepowych znajdziemy wody mineralne i smakowe, soki czy napoje słodzone, które nie zawsze są wskazane dla naszego zdrowia. Jeżeli zawierają biały cukier lub przeróżne chemiczne wzmacniacze smaku, to lepiej ich unikać, bo na pewno nie ugaszą naszego pragnienia, a jedynie go wzmocnią. Kiedy jest gorąco, najlepsza będzie lemoniada ekologiczna, która zawiera maksymalnie kilka składników. Przede wszystkim składa się z wody, soku z cytryny i ewentualnie jakiegoś słodu w postaci stewii, miodu czy nawet syropu z agawy. To podstawowy skład, który może być wzbogacany listkami mięty, aby zapewnić efekt orzeźwienia, listków bazylii w celu wzmocnienia odporności, cynamonu i imbiru, które naturalnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. Lista składników, które mogą urozmaicić smak i wzmocnić działanie lemoniady, jest wiele, a każdy warto wypróbować, bo ma korzystny wpływ na nasz organizm. Lemoniadę tak na prawdę można spożywać cały rok. W sezonie letnim na zimno, a w sezonie zimowych na ciepło. Już samo połączenie wody z sokiem z cytryny i różnymi ziołami czy przyprawami sprawia, że lemoniada ma na nas zbawienny wpływ i warto ją włączyć do swojej diety. Można ją kupić, ale najlepiej samodzielnie przygotować w domu.
Lemoniadę znali już nasi rodzice, a nawet dziadkowie, ponieważ jest to to bardzo prosty i smaczny napój, którzy można przygotować za grosze. W zależności od zastosowanych dodatków, lemoniada może chłodzić lub rozgrzewać, dlatego sprawdzi się przez cały rok.